Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η φωνή των αγωνιζόμενων απεργών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ανοιχτό μάθημα ανυπακοής

FOSPHOTOS / Angeliki Panagiotou
Παρά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, το ΕΚΠΑ παραμένει ανοιχτό
Η φωνή των αγωνιζόμενων απεργών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πλαισιωμένη από των καθηγητών, παραδίδει το ύψιστο μάθημα της ανυπακοής. Το ΕΚΠΑ, παρά τις κυβερνητικές επιδιώξεις, παραμένει ανοιχτό, συντονισμένο με το σφυγμό της κοινωνίας περισσότερο από ποτέ
Η εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε το πρωί της Τετάρτης η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων στο ΕΚΠΑ με θέμα: Η διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Κυβερνητικές πολιτικές, στόχοι και μέσα επιβολής, μετατράπηκε σε ανοιχτό μάθημα αντίστασης στη μνημονιακή βαρβαρότητα.
Το The Press Project ήταν στα Προπύλαια από όπου μετέδωσε ζωντανά τις ιστορικές για την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας στιγμές, μόλις δύο μέρες μετά την αποπομπή του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη από το μνημονιακό υπουργείο Παιδείας.
Φορτισμένη ήταν η ομιλία του Θ. Πελεγρίνη. Ο αυταρχισμός αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του υπουργείου Παιδείας, τόνισε, ανοίγοντας τη συζήτηση. Να μην χαθεί το εξάμηνο αλλά να μην χαθεί και το Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας: Δεν ξέρω αν θα είμαι αύριο εδώ, αλλά είμαι υπερήφανος για τους υπαλλήλους που έχω. Δίνουν μάθημα στην κοινωνία για το πώς πρέπει να γίνει ένας αγώνας. Για το πώς παλεύεις, ξέροντας ότι θα χάσεις, σημείωσε, κάνοντας αναφορά στις Θερμοπύλες του Καβάφη.

Η διάβρωση δεν πέρασε


Στις δημόσιες αιχμές και τις επιθέσεις από την πλειοψηφία των ΜΜΕ σχετικά με την πολιτικοποίηση των φοιτητών, απάντησε εμμέσως, τονίζοντας πως προτιμά ένα πανεπιστήμιο με φοιτητές ζωντανούς, παρά ένα πανεπιστήμιο όπου θα έχει παρεισφρήσει η Χρυσή Αυγή. Η διάβρωση που έχει υποστεί η κοινωνία δεν έχει περάσει μέσα από εμάς, επισήμανε.
Στον σκοπό της απεργίας των εργαζόμενων στη διοίκηση, που συνεχίζεται για 13η εβδομάδα, αναφέρθηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων. Αντιστεκόμαστε στον αυταρχισμό και στην αδιαλλαξία που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία. Διαβάλλει, συκοφαντεί. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για το δικαίωμά μας στην εργασία και για δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο, τόνισε η εργαζόμενη. 

Πανεπιστήμια - ΙΕΚ


Ακολούθησαν ομιλίες καθηγητών που κάλεσαν σε αγώνα για να μην περάσει η βαρβαρότητα τις πύλες του ΕΚΠΑ, κάνοντας λόγο για νομοθετικά πραξικοπήματα που έχουν απώτερο στόχο την απαξίωση των ΑΕΙ.

Με το κλείσιμο βιβλιοθηκών, αναγνωστηρίων, γραμματειών και εργαστηρίων, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε ΙΕΚ. Ενώ με την αποπομπή του πρύτανη, αμφισβητείται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Το υπουργείο διαμηνύει πως θα πέσει το κεφάλι όποιου επιλέξει ανεξάρτητη πορεία, όπως επισημάνθηκε.

Όμως, την ώρα της εξέγερσης δεν υπάρχει άλλος δρόμος … Θέλουν να γίνουμε υπάκουοι, πειθήνιοι, να στοιχίζουμε φτηνά. Σε αυτές τις συνθήκες, ύψιστο μάθημα είναι η συμπεριφορά των απεργών. Η ανυπακοή είναι το μάθημα που παραδίδουν με υποδειγματικό τρόπο, εδώ και τρεις μήνες οι απεργοί διοικητικοί σε ένα Πανεπιστήμιο που παρά τις κυβερνητικές επιδιώξεις, παραμένει ανοιχτό.
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013
© 2010-2014 ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: